Tez Sunumu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Detay

Üniversitelerde yüksek lisans eğitimini tamamlamak için yapılacak şeylerden biride tez yazımıdır. Tez araştırmasını kendi yapan kişilerin yanında, tez yazdırma fiyatları yolunu seçen birçok öğrencide bulunmaktadır. Başka kişilerden destek alarak ya da kendini çabanızla yazım kurallarına uygun olarak hazırlayıp, akademik hale getirdiğiniz tezinizi profesyonel bir şekilde sunmak yapmanız gereken son aşama olacaktır. Büyük emekler harcayarak hazırladığınız tezinizi sunarken kendinize güvenmeli ve rahat davranmalısınız. Tez sunumu sırasında sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorsanız, dikkat etmesi gereken noktalar ve nasıl bir iletişim kurması gerektiği konusunda tez yazan yerler hizmeti veren kişilerden destek almayı düşünebilirsiniz. Tez sunumu yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.

1-Fiziksel Görünüme Özen Göstermek

Fiziksel görünümünüze her zaman gerekli özeni göstermelisiniz. Özellikle tez sunumu sırasında bu duruma daha fazla dikkat etmelisiniz. Çünkü karşınızdakilere onları dikkate aldığınızı ve sunumu yaparken gerekli önemi verdiğinizi hissettirmeniz gerekmektedir.

2-Tez Savunmanızı Kısa Tutun

Tez yazarken, araştırmacılar tüm bilgileri tezin içinde detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Bu nedenle tez sunumu sırasında savunma kısmını uzun tutmanıza hiç gerek yoktur. Tezi okuyacak kişiler için önemli detaylara değinmeniz ve dikkat edilmesi gereken noktaları belirtmeniz savunma kısmı için yeterli olacaktır.

3-Kendinizden Emin Olun

Tezinizi hazırlarken büyük bir emek verdiniz bu nedenle stres ve gerginliği bir kenara bırakıp kendinizden emin bir şekilde sunum yapmaya odaklanmalısınız. Kendinizden emin davranışlarda bulunmanız karşınızdaki kişileri etkilemeniz açısından da büyük önem taşımaktadır.

4-Gelecek Sorulara Hazır Olun

Tez sunumu sırasında size yöneltilecek sorulara hazır olmalısınız. Danışmanlar sizi denemek ve tezi siz mi yazdınız yoksa başkasına tez yazdırma ücreti yolunu mu seçtiniz bunu anlamak adına size bazı sorular soracaktır. Bu nedenle araştırmanız hakkında gelecek sorulara hazırlıklı olmanız rahat bir sunum yapmanızı sağlayacaktır.

5-Kısa Cevaplar Vermekten Kaçının

Tez sunumunu hemen bitirmek adına öğrenciler genelde kısa ve net cevaplar vermektedir. Kısa ve net cevaplar vermek kendinizden emin olduğunuzu gösterebilir. Fakat sunum yaptığınızı unutmayıp, danışanlara bilgi verip onları tatmin etmek adına kısa cevaplar vermekten kaçınmalısınız.

6-Hipotez Kullanmayı Unutmayın

Tezinizin içinde sıklıkla yer verdiğiniz hipotezlere, sunum sırasında ve danışmanlara cevap verirken de kullanmaya özen gösterin. Bu durum, sizi dinleyenlere konuya ne kadar hakim olduğunuzu göstermeniz açısından büyük önem taşımaktadır. Büyük emekler vererek hazırladığınız tez savunmanızı başarı ile yapmak için hipotez kullanımına gerekli gördüğünüz her durumda başvurabilirsiniz.

7-Tezinizde Yer alan Farklı Bilgileri Vurgulayın

Araştırmanızı yazarken, tezinizi ispat etmek adına farklı ve ilginç veriler bulmaya çalışmalısınız. Özellikle savunarak ispat etmek zorunda olduğunuz bir konu hakkında detaylar daha açıklayıcı olacaktır.

8-Bitiş Cümlesini Dikkatli Seçin

Tez sunumu sırasında hiçbir sorun yaşamadan tezinizi savunup bitiş noktasına geldiyseniz, olayı sonlandıracak son cümleyi dikkatli seçmelisiniz. Keskin olmayan fakat kendinizden emin olduğunuz bir cümle ile final yapabilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lisans Tez Yazım Kuralları

Online Casino Sitesi